Stichting Therapeut en Advies
  • Home
  • Blog
  • Contact

Magnesiumsupplementen, hoe duurder hoe beter?

8/28/2018

0 Reacties

 
Foto
Magnesium
Magnesium is als supplement tegenwoordig in de meest exotische vormen te koop, Van het simpele magnesiumoxide tot magnesiumthreonate, tauraat en pidolaaat. De prijs van magnesiumsupplementen varieert enorm. 
Je kan zeggen dat hoe ingewikkelder de naam van de magnesiumvorm die in het potje zit, hoe duurder. Gaat het hier echt over betere producten die een hogere prijs rechtvaardigen, of gaat het over hogere winstmarges voor de fabrikant?

Rol van magnesium 
Het effect  van magnesium op je gezondheid is groot. Magnesium speelt een belangrijke rol bij:
• Een gezonde bloeddruk
• Een goede botopbouw
• Voorkomen diabetes type 2
• Spierkrampen
• Het verminderen van allergieën en astma

Verschillende vormen van magnesium
Grofweg zijn er drie vormen van magnesium terug te vinden in de potjes bij de drogist en webwinkels.
1. Magnesium gebonden aan een zuur, zoals magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumascorbaat en magnesiumorotaat.

2. Magnesium gebonden aan een aminozuur zoals magnesiumglutamaat, magnesiumglycinaat, magnesiumtauraat en magnesiumthreonate.

3 Magnesium gebonden aan een zout, zoals de meest bekende vorm van magnesium, magnesiumoxide.

Welke vorm wordt het beste opgenomen?
Er is veel onderzoek gedaan naar de opname van de verschillende magnesiumvormen.  Uit alle onderzoeken blijkt dat magnesiumoxide slecht opgenomen wordt. Toch gaan er voor miljoenen in Nederland over de toonbank van supplementen die uit magnesiumoxide bestaan. 
Van alle andere vormen scoort magnesiumcitraat het hoogste in opname door het lichaam. Magnesiumcitraat heeft wel een nadeel; het is relatief goedkoop.
De aminozuur gebonden vormen van magnesium geven geen betere opname, ondanks hun veel hogere prijs.

Magnesium altijd toch combineren met calcium.
Vaak wordt beweerd dat magnesium altijd gecombineerd moet worden met calcium, maar is dat ook zo?  Er zit bijna altijd meer dan voldoende calcium in onze dagelijkse voeding. Te veel calcium  als supplement ingenomen, kan daarbij kalkafzetting in de aderen geven, met risico op hart- en vaatproblemen. Calcium uit onze voeding wordt langzaam opgenomen en heeft dit negatief effect op de bloedvaten niet.  Hoe beter de darmflora is, hoe meer calcium uit de voeding  wordt opgenomen. 

Pas dus op met magnesiumpreparaten waarin extra calcium zit en zorg voor een goede darmflora voor optimale calciumopname uit de voeding.

Meer weten? http://ihpmagazine.com/magnesium-absorption-and-bioavailability/

0 Reacties

Chlorella, Superfood of Super Goed?

8/16/2018

4 Reacties

 
Foto
Chlorella Superfood?

Chlorella is populair geworden als superfood. Nu gaan bij mij als ik de term superfood hoor, al alarmbellen rinkelen. Veel goedkope zaden die eerst alleen aan vogels gegeven werden, zijn nu voor 100 x hogere prijzen te koop als superfood.  Chlorella is een eencellig plantje, wat veel kan doen voor je gezondheid en het gebruik van dit product heeft vele voordelen. Het is een Super-Goed product

Wat is nu een goede kwaliteit Chlorella en hoe herken je dat?

Verschil in prijs
Chlorella  is te koop vanaf 6,50 per pot bij de goedkopere drogisterijketens, tot 65 euro per pot bij de luxe merken. Waar kan je op letten om voor een redelijke prijs een goede kwaliteit Chlorella te vinden?

Hele cel of gebroken cel?
Er wordt veel reclame gemaakt voor Chlorella waar de celwand van gebroken is. De inhoudsstoffen van de cel kunnen zo beter opgenomen worden. Maar is dat ook zo? Als je Chlorella buiten kweekt is de celwand relatief hard. Het breken van de celwand geeft een betere opname, maar zorgt er ook voor dat de gezonde stoffen in de cel eerder oxideren en minder werken. Een goed alternatief is Chlorella kweken in afgesloten bassins, zoals dat met de Chlorella uit Zuid-Korea gedaan wordt. De celwand blijft veel dunner en vervuiling met zware metalen kan je voorkomen, omdat er geen contact is met het buitenwater.

Biologisch beter?
Je zou denken dat biologisch geteelde chlorella altijd beter is, maar helaas. De biologisch Chlorella uit landen zoals China, bevat veel meer zware metalen en verontreinigingen, dan de niet biologische uit bijvoorbeeld Zuid-Korea.  

Groeifactor?
De groeifactor ook wel Chlorella Growth Factor genoemd is buiten de chlorofyl, de belangrijkste groep actieve stoffen in Chlorella. De groeifactor bevat RNA, DNA, aminozuren, vitaminen en mineralen.  Hoe hoger de groeifactor hoe beter de Chlorella werkt.
Elke fabrikant die zichzelf serieus neemt, zou de groeifactor moeten vermelden op zijn verpakking. Helaas kom ik  zelden tegen dat de groeifactor te vinden is op het etiket. 

Koop geen Chlorella waar je de groeifactor niet van kan vinden op het etiket, of vraag  bij de fabrikant, waarom ze het niet vermelden.

Combinaties met andere planten?
Vaak zie je de combinatie Spirulina en Chlorella. De eigenschappen van deze twee algjes is bijna hetzelfde. Spirulina groeit in zoutwater, Chlorella in zoetwater. Er zijn nogal wat mensen die Spirulina minder goed verdragen dan Chlorella. Ook mensen met hoge bloeddruk en  schildklier problemen,moeten oppassen met het gebruik van Spirulina.
Ook zijn er fabrikanten die Chlorella met brandnetel combineren. Brandnetel is, net als Chlorella rijk aan Chlorofyl en mineralen en dit kan een zinvolle combinatie zijn.

4 Reacties

    Auteur

    John Musterd. Ik kijk op een andere manier naar gezondheid, ziekte, welzijn en persoonlijke groei.

    Archieven

    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Location

Stichting Therapeut en Advies

Volg ons

    Blijf bij!

verzend
  • Home
  • Blog
  • Contact